Meeldauw

Meeldauw is een schimmelziekte. Schimmels hebben geen bladeren, stengels en wortels om zelf voedingsstoffen te kunnen aanmaken. Meeldauw is een parasiterende schimmelziekte. Hetgeen inhoudt dat meeldauw parasiteert op een gastheer, in het geval op de foto gaat het om de Phlox. Het neemt voedingsstoffen van de gastheer. Dit veroorzaakt bladval of in de ergste geval sterft de gastheer.

Het komt vooral snel opzetten tijdens droog en warm weer. Je kunt meeldauw herkennen aan de witte, meelachtige stof aan de bovenzijde van de bladeren, bloemen en/of stengels.

Let wel: we hebben het hier over echte meeldauw. Er bestaat ook nog de valse meeldauw. Deze zit juist aan de onderkant van de bladeren.

 

Voorkomen is beter dan genezen…..

 

Het beste is natuurlijk om de echte meeldauw te voorkomen. Houd daarom rekening met het volgende:

  • Poot de plant, bijv. Phlox, op haar meest geliefde plek. Als een plant op de juiste plaats staat, dan zal het de meeste voedingsstoffen opnemen en is het over het algemeen het sterkst;
  • Zorg dat de plant niet uitdroogt, dus bewater tijdens (te) warme dagen. Dit houdt de plant sterk;
  • Bij het aanplanten zet je de planten niet te dicht op elkaar, zodat ze voldoende lucht krijgen.

In principe gebruik je dus je ‘logische verstand’ en zorg je ervoor dat de plant onder de meest ideale omstandigheden mag groeien. Hoe sterker de plant, hoe minder gevoelig voor meeldauw.

Maar wat nou als echte meeldauw toch is ontstaan?

 Verwijder direct de aangetaste delen van de plant. Gooi dit in de container om verdere verspreiding te voorkomen. Eventueel gebruik je een biologisch bestrijdingsmiddel tegen de meeldauw.

Verder is het belangrijk om de grond te verversen.

Op deze manier minimaliseer je de kans op verspreiding van de echte meeldauw.

 

Raak niet direct in paniek, want vaak ben je er op tijd bij. Helaas is echte meeldauw namelijk niet altijd te voorkomen.

Geniet tijdens jouw dagelijkse ronde door de tuin van de planten, maar controleer ze ook op onaangename verrassingen…

Pin It on Pinterest

Share This