Sommige vaste planten die bloeien in de zomer, kun je voor de langste dag terugsnoeien. Voordeel: je kunt langer genieten van de mooie bloemen.

Wat heb je nodig? Snoeischaar.

Het ‘waarom’ van het terugsnoeien

Moet het? Nee.

De vaste planten die bloeien in juli – augustus steken na de winterperiode hun kopjes weer boven de grond. Eenmaal goed op gang hebben zij een sterke sapstroom die er onder andere voor zorgt dat de plant uitbundig kan bloeien.

Je kunt langer genieten van de bloei door de plant terug te snoeien. Dit doe je voor de langste dag (21 juni).

De plant zal zijn krachten gebruiken om alsnog een bloem te vormen.

Wat levert jou dit op?

De niet teruggesnoeide plantenstengels bloeien voorafgaand aan de plantenstengels die je hebt teruggesnoeid. Op deze manier heb jij langer profijt van de bloei.

Logisch: de bloemknoppen die jij niet af hebt geknipt bloeien op het tijdstip dat het eigenlijk ‘hoort’. Maar de afgeknipte bloemstengels willen ook knop vormen en dat gaan ze heus ook doen! Gevolg: de bloei van deze bloemknoppen zal een paar weken later gebeuren.

Waar boet je op in?

Je hebt de plant als het waren uitgedund. Dat betekent dat je minder bloemen per bloeitijd hebt.

Aanpak

Met de snoeischaar knip je het bovenste gedeelte weg. Aan jou of je de top wegknipt of dat je de plant halveert. Eventueel doe je dit per stengel verschillend en heb je variatie in hoogte.

Bij welke planten kan dit?

Bijv.: Phlox (Vlambloem), Chelone (Schildpadbloem), Monarda (Bergamotplant), Sedum (vetkruid), Anthemis (Kamille), Helenium (Zonnekruid), Echinacea (Zonnehoedje), Soldigo (Guldenroede), Veronica (Ereprijs), Heliopsis (Zonneogen), Aster, Artemisia (Alsem).

Pin It on Pinterest

Share This