Compost, wat kan ik ermee?

Ten eerste is het van belang om jouw compost eens goed te bekijken.

Herken jij nog delen die niet of onvoldoende gecomposteerd zijn? Dan doel ik op takjes, bladeren of anderszins groenafval. Dan is jouw compost nog niet volledig klaar. Echter, dit is al wel te gebruiken!

Herken jij geen duidelijke plantenresten of overig groenafval meer? En ruikt jouw ‘zwarte goud’ naar het bos? Dan is jouw compost goed genoeg gecomposteerd. Als je af en toe een takje herkent, dan kan dit geen kwaad.

Alvorens je jouw compost gaat gebruiken moet je er zeker van zijn dat het niet te nat is. Compost uit een vat is vaak nog erg nat. Laat dit eerst een beetje opdrogen alvorens je het gaat verwerken in de tuin.

Hoe verwerk je compost dat nog niet helemaal klaar is?

Deze (bijna) compost strooi je rond de voeten van de planten, op de bestaande aarde. Het dekt dus af. Het helpt tegen uitdrogen van de bovenlaag en het is ook goed ter voorkoming van slagregens à slagregens ‘slaan’ de aarde te veel weg, waardoor de kans bestaat dat wortels te veel bloot komen te liggen.

Hoe verwerk je goed gecomposteerde compost?

Voordat je het gebruikt, zeef je de grote delen (zoals takjes) eruit. Dit kan met een tuinzeef, compostzeef of bijvoorbeeld met een plastic plantenkistje. Wat overblijft is zwarte, kruimelige compost zonder grote stukken.

Je kunt de compost nu rondom de planten verwerken. Breng een laag van ongeveer 2 cm rondom de planten aan. Je plant is nu beter beschermd tegen slagregens en uitdrogen. De compost activeert het bodemleven, wat ten gunste is van de plant. Ook verbetert de compost de structuur van de grond. Dit helpt planten om voldoende lucht, water en voedingsstoffen te vinden.

Als je jouw laag compost wil afdekken, dan kun je hiervoor de halfverteerde compost gebruiken.

Ook kun je de gezeefde compost door de bestaande aarde mengen. Verdeel de compost dan door de bovenste laag van de aarde (ongeveer 20 cm).

Welke planten houden vooral van een regelmatige compostgift?

Rozen, fruitheesters, hortensia’s, hagen en jonge fruitbomen. Ook in de groentetuin is het zeer goed te verwerken. Vooral de groenten die erg gulzig zijn houden er van: pompoen, kolen of courgette.

Als je een tuin of border opnieuw aanplant is het verwerken van compost door de bodem ook erg wenselijk. Je kunt dan de volgende hoeveelheid aanhouden: 20 liter per vierkante meter.

Ook kun je gezeefde compost goed gebruiken bij de aanleg van een nieuw gazon. Dan gebruik je meer compost: 35 liter per vierkante meter.

Sowieso is het goed om je gazon af en toe te verwennen met een laag compost. Je strooit dan ongeveer 5 liter per vierkante meter over je bestaande gazon. Met de achterkant van je hark verdeel je de compost. De beste tijd om dit te doen is het najaar. Zorg ervoor dat je gras ongeveer op 4 cm lengte is gemaaid alvorens je dit doet. Voor een optimaal resultaat prik je eerst gaten in je gazon met een spitriek.

Heb je geen compostvat of –hoop in de tuin? Zaterdag 17 maart is de landelijke compostdag. Dit houdt in dat veel gemeenten hun compost gratis weggeven.

Kijk hiervoor op de site van jouw gemeente.

Pin It on Pinterest

Share This